MyVinyl Blog
Array ( [0] => Array ( [url] => https://my-vinyl.com/en/blog [title] => All Blog News )[1] => Array ( [url] => [title] => SKALPEL - Polish Jazz ентусиастите в лондонския лейбъл Ninja Tune )) 1

Recent Articles

SKALPEL - Polish Jazz ентусиастите в лондонския лейбъл Ninja Tune
Jan232019

SKALPEL - Polish Jazz ентусиастите в лондонския лейбъл Ninja Tune

За Лондонския лейбъл Ninja Tune може да се разкаже много и разбира се ще го направим скоро в някое друго ревю. Сега обаче, скъпи приятели, ще се фокусираме и ще обърнем внимание на двама DJ-и, продуценти и запалени колекционери на грамофонни плочи от братска Полша, които по много интересен начин влизат под крилото на този култов музикален лейбъл.

Можем да кажем, че за дуото Marcin Cichy и Igor Pudlo от Wroclaw известни като "SKALPEL", 2000-та година е ключова. След интервю на DJ Vadim за Polish hip hop magazine им се открива невероятната възможност да пътуват и да осъществят турне из Европа заедно с него и неговите Russian Percussion, представяйки невероятно шоу с 4 грамофона. По-късно същата година Skalpel решават да пуснат демонстрационен диск, озаглавен "Polish Jazz", който за голяма тяхна изненада се приема с огромен интерес на местно ниво и печели похвалата на полската музикална преса. Именно копие от този CD-R, който всъщност се явява и тяхната визитна картичка, момчетата от Wroclaw решават да изпратят и подарят на DJ Vadim. След като получава диска, той чува проекта и е впечатлен и решава да го сподели със своите приятели и основатели на лейбъла Ninja Tune, а именно Matt Black и Jonathan More, известни повече през 80-те години под знаковото име Coldcut! Резултатът не закъснява, късметът се усмихва и след 2001-ва SKALPEL подписват договор с Ninja Tune.

Важното и интересното за този проект, е че благодарение на него, за пръв път се обръщат погледите на купища колекционери и музикални критици към "Соц" лагера в Европа и по конкретно към Полша. Той представлява изцяло семплиран продукт с основен източник - Полски Джаз албуми, от държавния лейбъл "Polskie Nagrania Muza" в периода, края на 50-те до края на 70-те години, от известната на много "Соц" джаз меломани серия "Polish Jazz". Именно за момчетата от SKALPEL, това се превръща в тяхна запазена марка, заедно със саунда, който създават, като миксират и съчетават бавни драматични и отнасящи композиции с triphop jazzy breaks.Точно това прави силно впечатление на лейбъла Ninja Tune, който си има специфична концепция и определено стилът на Skalpel идеално се вписва към нея. Тази колаборация е доста продуктивна и от нея се раждат едно EP, няколко сингъла и два дългосвирещи албума:

2003 / Sculpture, EP (номиниран за престижната награда за полска култура "Paszport Polityki")

2004 / 1958, 12"сингъл

2004 / Skalpel, LP (номиниран за световните музикални награди на Gilles Peterson)

2005 / Break Out, 12"сингъл

2005 / Konfusion, LP

Вдъхновени и оценени, SKALPEL не спират да ровят и да "изтупват" от праха позабравените винили из родната си Полша. Те продължават да събират към колекциите си от грамофонни плочи най-ценните екземпляри от полски джаз записи и за в бъдеще очакваме още много проекти с нечувани семпли.

Със създадената от тях музика до сега, двамата DJ-и от Wroclaw, се стремят да възкресят духа на полския джаз от 60-те и 70-те години и да го преосмислят и представят актуално за аудиофилите на 21-ви век. Определено можем да кажем, че със своите изяви на сцена и невероятни визуални ефекти успяват да го постигнат и да привлекат вниманието на света именно към тях и родината си.

"Полската музикална сцена е много бедна на идеи в момента. Не се случва нищо наистина интересно. По-голямата част от музиката по телевизията и радиото е повлияна от идеята за "World Idol". Наблюдаваме много малко индивидуалност - само копия от американската култура и музика."

Skalpel не спират да надграждат своите идеи и в днешно време работят с изявени полски музиканти под името Skalpel Big Band и усъвършенстват постоянно саунда си! През май 2014 г. дуетът издаде ново EP, озаглавено "Simple", а няколко месеца по-късно се появи "Transit", първият дългосвирещ студиен албум за почти девет години, издаден този път от собствения им лейбъл "PlugAudio"

Ето и първият албум наличен в MyVinyl и други албуми в сайта от Ninja Tune

Skalpel - Skalpel

Bonobo - Black Sands

Bonobo - The North Borders

Leave a Comment

Cart 0 Shopping Cart

No products

Free shipping! Shipping
0,00 лв Total

Check out

Follow us on Facebook