MyVinyl Blog
Array ( [0] => Array ( [url] => https://my-vinyl.com/en/blog [title] => All Blog News )[1] => Array ( [url] => [title] => Красивата, талантлива и завладяваща Fatoumata Diawara от Мали )) 1

Recent Articles

Красивата, талантлива и завладяваща Fatoumata Diawara от Мали
Jan302019

Красивата, талантлива и завладяваща Fatoumata Diawara от Мали

Fatoumata Diawara е една от най-вълнуващите и чаровни нови артисти на съвременната World music сцена. Тя е талантлива певица, композитор, китарист, и не на последно място актриса. Родена е в Кот д'Ивоар /Ivory Coast на южния бряг на Западна Африка, а родителите и са от Мали и там прекарва детството си. Заедно с тях се премества във Франция, за да може да следва актьорско майсторство. Не закъсняват и първите и опити зад камера. През 1999 се появява в игралния филм "Genesis" на Cheick Oumar Sissoko. Взима участие през 2001 в филма "Sia, le reve du python" на Dani Kouyate. Зедно с интернационалната театрална трупа "Royal de Luxe" играе водеща роля в мюзикъла "Kirikou et Karaba".

По-късно преоткрива китарата и започва да композира и пише свои собствени песни, които съчетават фолклора "Wassoulou" и традициите на южната част на Мали с богатството от международни музикални влияния. Нейният чувствен глас и талант, определено са качествата, които спомагат бързо да навлезе и да се потопи в музиката по-дълбоко. Тя обикаля света и си сътрудничи с много изявени малийски и международни величия като Cheick Tidiane Seck, Oumou Sangare, Orchestre Poly Rythmo de Cotonou, AfroCubism, Dee Dee Bridgewater, Damon Albern, Herbie Hancock, Snarky Puppy, John Paul Jones от Led Zeppelin и други.

На 9 май 2011 г. се появява EP-то "Kanou", а благодарение на невероятния си дебютен албум "Fatou", записан и издаден същата година от музикалния лейбъл "World Circuit", Fatoumata Diawara затвърждава репутацията си на една от най-талантливите нови певици от Мали. Оттогава е участвала в различни музикални проекти. От средата на 2014 г. тя е в забележително сътрудничество с кубинския пианист Roberto Fonseca и заедно с него осъществява многобройни изпълнения на живо и съвместен концертен албум озаглавен "At Home - Live in Marciac". През 2014 г. тя разширява списъка си за сътрудничество чрез съвместното изпълнение на Mayra Andrade и Omara Portuondo.

През февруари 2015 г. прави първия си концерт на живо в родината си на фестивала "Sur Le Niger" в град Sеgou, където отново споделя сцената с дългогодишния си приятел и ментор, Oumou Sangarе заедно с Bassekou Kouyate и много други местни музиканти.

През 2018 се появява дългоочакваният втори солов албум на Fatoumata Diawara, "Fenfo", който се превежда от "Bambara" местния език в Мали, като "Нещо, което има да се каже". Той е великолепен подбор от оригинални авторски песни във впечатляващ музикален диапазон, продуцирани от известния френски продуцент Matthieu Chedid. В този албум нейният глас е по-душевен и експресивен, отколкото при дебюта й. Песните варират от Melodic Afro-pop в "Nterini", минават през Stomping Funk в "Negue Negue", стигат до социалната "Bonya" и завършват с "Don Do", където се срещат вокалът, очарователната акустична китара и виолончелото на Vincent Segal. Определено албумът "Fenfo" ще бъде приветстван от почитателите и меломаните, като шедьовър на съвременната World музика.

Паралелно с музиката, Fatoumata Diawara продължава кинематографичните си дейности с многобройни роли, изяви и оставя своя музикален принос в множество игрални филми, като има връчена награда Cеsar и е номинирана за Оскар, Timbuktu през 2014-та. С текстовете си в своите песни тя засяга много наболели и актуални теми, като миграцията, африканската идентичност и искането и да се сложи край на забраната за бракове между различните етнически групи. Fatoumata Diawara също е изявен защитник за правата на жените, както и ревностен застъпник на много други важни каузи за социална справедливост.

Албумите на Fatoumata Diawara в MyVinyl

Fatoumata Diawara - Fatou

Fatoumata Diawara - Fenfo - Something To Say

Leave a Comment

Cart 0 Shopping Cart

No products

Free shipping! Shipping
0,00 лв Total

Check out

Follow us on Facebook