MyVinyl Blog
Array ( [0] => Array ( [url] => https://my-vinyl.com/en/blog [title] => All Blog News )[1] => Array ( [url] => [title] => Nick Waterhouse - една стара душа в младо тяло! )) 1

Recent Articles

Nick Waterhouse - една стара душа в младо тяло!
Feb122019

Nick Waterhouse - една стара душа в младо тяло!

Преди 7-8 години, когато за пръв път чух Nick Waterhouse с трака "Is That Clear" по една от маниашките онлайн радио станции, които следя, не подозирах, че това е съвременен артист. Бях сигурен, че това е някой от тези шейсетарски редки изпълнители, които имат по един, два сингъла и светът ги е забравил. Още по-учуден останах, когато потърсих информация из интернет за него и разбрах, че въпросният Ник (към днешна дата) е само на 33 години!

Историята на Nicholas Ryan Waterhouse е следната...
Роден е на 8 февруари 1986 г. в Санта Ана, крайбрежен град близо до Лонг Бийч, Калифорния. Там обстановката е спокойна, океанът се простира на километри от север до юг. Има перфектно подкосени тревни площи, двуетажни къщички, дълги магистрали, вериги за бързо хранене и големи търговски центрове. Семейството му е обикновено. Баща му е пожарникар, а майка му е продавачка в местен магазин. На 12 години той се заема с изучаването на китара. Като тийнейджър, за разлика от своите връстници, които се увличат по съвременна поп музика, той е вдъхновен от хора като продуцента и пионер в Rock и Soul музиката през 60-те - Bert Berns, Mose Allison, John Lee Hooker, B.B. King, Van Morrison. Голямо влияние в неговото ранно музикално развитие оказват книгите и публикациите на изтъкнатия американски писател и документалист, Peter Guralnick и особено разказаната от него история за blue-eyed soul артиста, писател и продуцент - Dan Penn.

Waterhouse започва кариерата си като китарист и певец в колежанската Rhythm & Blues банда "The Intelligista" от 2002 до 2003. Това е малко комбо от 4 души - Kevin Van на електрик пиано и орган, Kyle Stephens на бас и Anthony James Polizzi на ударни инструменти. Бандата е повлияна и симпатизира в изпълненията си на ранните The Animals и High Numbers преди да се преименуват на The Who. Групата се изявява в ъндърграунд средите на Ориндж Каунти, от където излизат артисти като Ty Segall, Mikal Cronin, The Growlers, Cold War Kids. През 2002 г. "The Intelligista" влизат в изцяло аналоговото студио "The Distillery" в град Costa Mesa, за да запишат специално радио предаване и свой 7-инчов сингъл. Там групата и Nick Waterhouse се запознават с местната легенда Mike McHugh, който е собственик и звуков инженер на студиото. Именно той, занапред ще се превърне в човека, който ще помогне много на Ник в бъдещата му кариера и специфичната работа с аналоговия звук. Mike McHugh вижда потенциала и ентусиазма на младия Ник и заедно с него полагат опити да се възвърне жизнеността на сцената в Huntington Beach.

На 20 години Nick Waterhouse е приет в университет в Сан Франциско. Там той паралелно продължава да преследва своята страст - музиката и определено има късмет, защото започва работа като чирак в магазините за грамофонни плочи Rooky Ricardo's Records в Lower Haight District, където се запознава с много колекционери, ценители и меломани, които в последствие стават и негови приятели. Покрай тази работа, той бързо навлиза в така наречените DJ среди и след това в интервюта не забравя да спомене, че уважаваният от него собственик Richard Vivian и връзките на магазина с местната клубна соул сцена са оказали голямо влияние върху музиката му.

Минава известно време и в края на 2010 г. Nick Waterhouse записва самостоятелния си дебютен 7-инчов сингъл, съдържащ два трака "Some Place" и "That Place". Плочата е записана през собствения му лейбъл PRES със сборна група, наречена Turn-Keys, с участието на Ira Raibon от Fabulous Souls, свиреща на саксофон. Стилистиката е отново в духа на наелектризиращия Ритъм и Блус от средата на века, който той обича, съчетан с неговия виещ фалцет, който буквално спира дъха. Сингълът е записан, смесен и мастериран напълно по аналоговия стар начин: Lacquer, Plated и Hand-pressed. В момента копия от "Some Place" са много търсени от колекционери и диджеи, защото са били издадени в ограничен тираж.

Ето каква история разказва един от легендарните R'N'B, Soul, Rock & Roll DJ в Ню Йорк - Jonathan Toubin:

"Преди няколко години, Primo Pitino, диджеят на легендарната Oldies Night в Сан Франциско, ми подари копие на "Some Place" на своя приятел Nick Waterhouse. Като се прибрах поставих "Some Place" на моя Technics и бях буквално издухан от саунда и воя на фалцета на това момче. От тогава всяка вечер го въртях по партитата от Тексас до Тенеси и Ню Йорк. Не само, че краката на танцьорите не спираха да танцуват, ами искаха да го пускам отново и отново всяка вечер. Слухът се разнесе и диджеите и колекционерите искаха толкова много този сингъл, че малкият запис с големия звук започна да вдига цената си и стигна 300 долара в Ebay."

На пръв поглед, Nick Waterhouse изглежда по-скоро, като някой чиновник, работещ в офис или от свитите, срамежливи типажи в старите колежански филми от началото на 60-те. Но когато за пръв път го видите на сцена разбирате, че духът на Mose Allison, Jon Hendricks, Georgie Fame, Ray Charles и Van Morrison, всички заедно са се вселили в него. А във въздуха някак си усещате и присъствието на шоумена Cab Calloway, който бди над него. Накратко казано, Ник е една стара душа в тялото на бял 33-годишен мъж.

И тъй като неговият талант е безспорен, само година след като излезе първият му сингъл, Ник Уотърхаус намери своя собствена аудитория и започнаха безброй турнета и записи. Музиката, естетиката и напълно оформената визия на Ник попаднаха в полезрението на всички и добиха глобален мащаб и той моментално бе ангажиран към почти всеки голям фестивал и нощен клуб от двете страни на Атлантическия океан, Австралия, Япония и Русия.

Песента "This Is A Game" е включена в играта PlayStation, "MLB 14: The Show". Освен, че не спира да пише свои песни, Ник продуцира и други групи като Соул легендата Ural Thomas, латин агентите от The Boogaloo Assassins и гаражната пънк рок банда the Allah-las. В момента той също си сътрудничи с кандидатите за Грами, Leon Bridges и бенд лидерът на Steven Colbert, Jon Batiste.

Дискография
Singles:

  • 2010: 7" Some Place / That Place (Pres)
  • 2011: 7" Is That Clear / I Can Only Give You Everything (Innovative Leisure Records)
  • 2012: 7" Don't You Forget It / Record Store Day split feat. Allah-Las (Innovative Leisure Records)
  • 2012: 7" Say I Wanna Know / (If) You Want Trouble (Innovative Leisure Records)
  • 2013: 7" Raina / Don't You Forget It (Innovative Leisure Records)
  • 2014: 7" This Is A Game / It No. 3 (Innovative Leisure Records, Pres)
  • 2016: 7" Old Place pt.1 & 2 (Innovative Leisure Records)
  • 2016: 7" It's Time (Innovative Leisure Records)
  • 2017: 7" LA Turnaround / I Cry (Innovative Leisure Records)

LP's:

  • 2012: Time's All Gone (Innovative Leisure Records)
  • 2014: Holly (Innovative Leisure Records)
  • 2016: Never Twice (Innovative Leisure Records)
  • 2019: Nick Waterhouse (Innovative Leisure Records)

На 8 март 2019 г. ще излезе четвъртият студиен албум, който можете да намерите в секцията PreOrder. В него Ник използва всички зрели производствени аналогови начини и техники, научени през годините до тук. Албумът Nick Waterhouse е записан в най-доброто студио в Лос Анджелис, "Electro Vox Recorders" и е съвместно продуциран от Paul Butler, човекът който стои зад имена като: The Bees, Michael Kiwanuka, Devendra Banhart. В този четвърти албум, който носи името му, той казва, че наистина можеш да видиш тук самия него, не само групата, не само песните, не само звука. НЕГО! Неговата страст. Неговият фокус. И най-важното... ще го почувстваш!

Албумите на Nick Waterhouse в MyVinyl

Leave a Comment

Cart 0 Shopping Cart

No products

Free shipping! Shipping
0,00 лв Total

Check out

Follow us on Facebook