MyVinyl Blog
Array ( [0] => Array ( [url] => https://my-vinyl.com/en/blog [title] => All Blog News )[1] => Array ( [url] => [title] => Бащата на рок енд рола - Мистър Chuck Berry! )) 1

Recent Articles

Бащата на рок енд рола - Мистър Chuck Berry!
Mar272019

Бащата на рок енд рола - Мистър Chuck Berry!

Hail! Hail! Rock'N'Roll
"Сега вече мога да окача обувките си на стената" - каза на 90 години мистър Чък Бери

Когато споменаваме неговото име няма какво да му мислим толкова, просто стреляме направо и даваме газ на Johnny B. Goode. Парчето е записано през 1955г. и остава едно от най-разпознаваемите и велики рок енд рол мелодии на всички времена. Самият Бери споделя, че хитът е автобиографичен и става въпрос за "добрия китарист" Джони, който цитираме е colored boy, но самият той го преименува на country boy, с цел да достигне по-лесно до радио предаванията. Имайки предвид, че Чък е роден на 2520 Goode Avenue (Сейнт Луис, САЩ), може да се досетим и от къде точно идва заглавието на трака. Китарният риф, с който настъпва в интрото е взето от "Краля на Джубокса" - а именно Louis Jordan и соло изпълнението Ain't That Just Like A Woman.

The Guardian пишат, че Johnny B. Goode е единственото парче в историята на рок енд рола, в което се пее за китарист, успял да спечели въобще някакви пари от свирене. Боб Дилън много добре го казва: "Чък Бери е Шекспир на рок енд рола". Така си е!

Още ученик непослушното момче си купува китара за 4 долара и "в един слънчев ден" приятелката му Айра Харис започва да го учи на различни саунд техники, което след време ще доведе до неговото призвание - "Бащата на рок енд рола". Няма да обръщаме внимание на пикантериите около неговото пребиваване в поправително училище, опитите му за грабеж, затворите и работата му като фризьор, козметик, поточна линия... Това работа за "черните" ли е?

Годината е 1955-та и Чарлс Бери прави бум с току-що сформиралото се трио Sir John's Trio. Именно това е времето, в което иконата решава, че трябва да заложи на свой собствен стил, като наблегне на силни рифове и да размаже тотално представата за спокойно кънтри звучене, което до този момент е по всички американски шоу програми. Първоначално, публиката около концертите на триото е меко казано озадачена, по-скоро коментарите са, че "този черният, май нещо е луд". Хм, май по-скоро не е танцувал достатъчно бързо! Година по-късно "белите" наброяват повече от 40% от публиката на гиговете на Чък, с което започва и голямата вълна. "Патешката походка" разбива дансинга и всички са във въздуха! Рок енд ролът празнува!

Пролетта на 55-та Бери правят турне и отиват в Чикаго, където се запознава с бележитият блусар Мъди Уотърс. Тази среща бележи и съдбата на младия Чък, когато Уотърс го свързва с музикалната компания Чес Рекърдс, един от най-добрите лейбъли за блус изпълнители. Собственикът Ленард Чес е заинтригуван и моли Бери да остави някой от записите на бандата им, тогава се появява и парчето Maybellene, което първоначално стои с името Ida Red. Всичко това води до първия хит на Чък Бери, който не само удря право в десетката, но и отваря вратите на нова музикална ера.

По-късно следват хитовете "Brown-Eyed Man", "Too Much Monkey Business", "Memphis", "Roll Over, Beethoven!", "Johnny B. Goode". Едва 30-годишен той вече е звезда, успял не само да влезе в топ класациите на САЩ, но и да размие консервативната представа за разделението между "черни и бели". С музиката, която разклаща бедрата на всички, още преди Елвис, Бери интегрира вкусовете на редица поколения и прави огромна крачка в развитието на музиката, като повлиява в следходните звучения на големите Бийтълс, Ролинг Стоунс, Елвис Пресли, Боб Дилън, Брус Спрингстийн и др.

През 70-те и 80-те Чък прави над 100 лайва всяка година и е известен с това, че е невъзможно да бъде плячка за букинг агентите. По време на сборни шоута с други банди звездата не обича да говори с другите музиканти, да им благодари след гиговете, нито пък им дава сетлистовете преди самите концерти. Идеята му е, че те трябва да са толкова велики, че да знаят как да го последват от първия акорд.

На 90-тия си рожден ден Чък обяви своя последен албум, който записа заедно с две от четирите си деца. Албумът е озаглавен семпло Chuck и е посветен на жена му Темета Бери. "Скъпа, аз остарявам! Работих по този албум много дълго време. Сега вече мога да окача обувките си до стената."

Ето една чудесна компилация с най-добрите хитове на мистър Рок енд Рол налична в MyVinyl

Chuck Berry - Chuck Berry The Hits

Leave a Comment

Cart 0 Shopping Cart

No products

Free shipping! Shipping
0,00 лв Total

Check out

Follow us on Facebook