MyVinyl Blog
Array ( [0] => Array ( [url] => https://my-vinyl.com/en/blog [title] => All Blog News )[1] => Array ( [url] => [title] => Billie Holiday - жената с чаровната усмивка и белите гардении в косите )) 1

Recent Articles

Billie Holiday - жената с чаровната усмивка и белите гардении в косите
Apr092019

Billie Holiday - жената с чаровната усмивка и белите гардении в косите

104 години от рождението на една от най-добрите изпълнителки на XX'ти век - американската джаз певица Били Холидей

Родената на 7 април 1915 г. Елианора Фейгън (станала известна по-късно с прозвището "Lady Day"), когато майка й е на 13, а баща й на 15 години, израства в бедната част на Балтимор, Мериленд. Често бяга от училище, а когато е на 11 обявява, че е била изнасилена. Скоро след това я пращат в католическо поправително училище, където живее две години. През 1928 г. се мести с майка си в Ню Йорк, където година по-късно съсед отново я изнасилва.

Според автобиографията и няколко години Били работи като проститутка и прекарва известно време в затвора. През 30-те години на XX век започва да пее в нощни клубове в Харлем. Взаимства своя псевдоним Billie Holiday от екранната актриса Billie Dove. За другото и артистично име "Lady Day" е виновен нейният неразделен най-добър приятел и дългогодишен музикален партньор на сцената, тенор-саксофониста Лестър Йънг. Тя пък от своя страна нарича Лестър "The Prez". Първите години на кариерата и са неясни, но се смята, че талантът и е открит от Джон Хамънд през 1933 г. Били започва записи и редовни появи с кларинетиста Бени Гудмън в джаз клубовете на Ню Йорк. До 1959 г. записва с много от най-добрите джаз музиканти, включително и с първия си музикален герой Луи Армстронг.

С песента си Strange Fruit ("странен плод" - тялото на убития висящо от дървото), в която става дума за линчуването на негър, Били привлича вниманието на нюйоркските интелектуалци. В началото на 40-те, вече звезда, започва да употребява твърда дрога и да прекалява с алкохола. През 1947 г. влиза в затвора за притежание на наркотици. Здравето и гласът и страдат и концертите и записите и губят от първоначалния си блясък.

Били Холидей умира на 17 юли 1959 г., 44-годишна, от цироза на черния дроб...

Емоционален глас, новаторска техника и докосващи сърцето песни завинаги ще бъдат нейн отличителен белег. И въпреки липсата на техническа подготовка, необичайните синкопи, неподражаемото и изразяване и драматичната и интензивност я превръщат в изключителен джаз певец.
.... А белите гардении, носени в косата, бяха нейната запазена марка.

Ето наличните грамофонни плочи на Billie Holiday в MyVinyl и всички кралици като нея в категорията "vocal jazz"

MyVinyl благодари за прекрасното ревю на нашите нови приятели:

provo.bg е социо-културна онлайн платформа просъществувала вече 7 години изцяло на доброволни начала.
Техният слоган "списание с послание" сам говори за себе си!Web: provo.bgFacebook: facebook.com/provobg

Leave a Comment

Cart 0 Shopping Cart

No products

Free shipping! Shipping
0,00 лв Total

Check out

Follow us on Facebook