MyVinyl Blog
Array ( [0] => Array ( [url] => https://my-vinyl.com/en/blog [title] => All Blog News )[1] => Array ( [url] => [title] => Aвангардният гений на David Axelrod през погледа на DJ DELightfull )) 1

Recent Articles

Aвангардният гений на David Axelrod през погледа на DJ DELightfull
May012019

Aвангардният гений на David Axelrod през погледа на DJ DELightfull

В последните години казахме сбогом на много значими хора от света на музиката. Прави ми впечатление, че както някои животи в общественото съзнание са по-важни от други, така и спирането на сърдечната и мозъчна дейност на някои хора е по-трагична, по-значима и по-наскърбяваща отколкото на други. Този очевиден социокултурен факт има страхотно много измерения, но смятам, че е от особена важност за музиката. Той значи, че все повече ще сме колективно задължени да споделяме лошата новина за смъртта на така наречените легенди, покрай което все по-малко ще отчитаме важността и приноса на тези, чийто житейски път не им е извоювал този статут. Това доведе и до моя избор за тема на тази статия, защото една смърт през февруари на 2017-та година остана за мен лично недостатъчно почетена.

Тогава ни остави авангардният гений на Дейвид Акселрод. Роден е през 1931-а в Ел Ей и е израснал там. С музикално образование е. Баща му е активист. През 60-те работи в Capitol Records. Продуцент е на албуми и на редица хитови парчета на Лоу Ролс и на целия соул джаз период на Кенънбол Адърли. Тогава се раждат култови албуми като "Mercy, Mercy, Mercy! Live at 'The Club'", в който е включена "Mercy, Mercy, Mercy" - един от първите хитове написани от Джо Завинул, по-късно станал известен като пианиста на Weather Report и на състава на Майлс Дейвис във фюжън периода му в гореспоменатия лейбъл.

В същите години започва да работи с други формации, сред които псайхаделик рок бандата The Electric Prunes. За тях той композира два дръзки концептуални албума, първия от които членовете на групата се оказват неспособни да изсвирят, поради което записите са довършени с гостуващи музиканти. Групата се разпада, но тъй като един от мениджърите на Capitol държи правата за името The Electric Prunes, той решава да възложи на Дейвид още един албум в рамките на същия проект - "Release of an Oath", който е комерсиално по-неуспешен, но не по-малко изпипан и иновативен. Същевременно Акселрод прави 4 албума с Дейвид МакКалъм, който е най-познат с песента "The Edge", която измежду други продуценти Dr. Dre семплира в класиката си "The Next Episode".

Работата на Акселрод с други артисти не му пречи да започне и солова кариера. Първите му два солови албума са добре познати за всички старошколски хип хоп продуценти. Веднъж съм попадал на следното кратко описание-сентенция на дебютния албум, наречен "Songs of Innocence" - "албумът sample pack", и това не е далеч от истината. Но източниците за интерпретация въобще не се изчерпват до там. Няма албум на Акселрод, в който запознатият слушател да не открие части, използвани в рап продукция. Като заклет фен на Native Tongues аз не мога да не спомена използваните в две много специални за мен песни на De La Soul и на A Tribe Called Quest класики "Walk Tall" на Кенънбол Адърли и "You've Made Me So Very Happy" на Лоу Ролс, зад които стои именно Дейвид Акселрод.

Жанрът на соловите му албуми е трудно определим. Съчетанието на тежък соул и изключително подчертани барабани със струнни секции и дори хорове, привкусът на съвременна класическа музика, примесена с психеделични елементи - всичко това прави музиката му повече от отличителна. Преди 2 години в статия на Pitchfork Акселрод беше сравнен с Айзък Хейс по успешност в начинанието да се намери хармонична среда между соул и поп-псайхаделия.

Участващите в албумите на Акселрод не са случайни. Без да навлизаме в повече подробности, спокойно може да се каже, че той е работил с голяма част от най-добрите студийни музиканти в САЩ за епохата. Влиянието на неговото творчество върху музиката днес, а и върху съвременниците му е неоспоримо, но подходът му към музиката е твърде неортодоксален, което не позволява работата му да стане широко популярна.

Въпреки това смятам, че дали го считаме за легенда, или не, зависи от дефиницията, която колективно като слушатели и фенове решим да използваме. Така че нека се оглеждаме за отишлите си, отиващите си, а и за живите непопулярни легенди, защото творчеството на тези, които заемат медийното пространство, не би било същото без тях. Коя музика ще бъде запомнена и като каква, зависи от нас.

От каталога на MyVinyl може да поръчате първите два култови албума "Song Of Innocence" и "Songs Of Experience", а наличен в момента е третият солов албум "Earth Rot". Както заглавието загатва, темата е екологична, а форматът, както обичайно, експериментален. В албума има две основни музикални теми, докато текстовете в едната са базирани на библейски писания, а в другата - на легенда на Навахо за сътворението на света. Стилът е не по-малка експлозия от звуци и идеи върху синкопирани брейкове, от който и да е друг проект на композитора. Обърнете внимание също и на четвъртия албум от соловата кариера на артиста "Messiah", който представлява рок интерпретация на оратория на Хендел.

Ето наличните грамофонни плочи на David Axelrod в MyVinyl

Представяме ви едно кратко трибют видео на трака "Holy Are You" на Electric Prunes, направено от Делянски, както винаги с финес!

MyVinyl благодари за прекрасното ревю на нашия приятел - Делян Лютцканов / DJ DELightfull

Делян Лютцканов / DJ DELightfull

Делян Люцканов се занимава с диджеинг от 2012-та година. От тогава е живял и пускал в няколко различни страни на два континента, а от половин година е в София, където прави редовни събития. Понастоящем официален член и диджей на класическата българска рап група X-Team. Отдаден на изучаването на изкуството на търнтейбълизма. Неговите изяви, миксове, скреч видеа и други може да следите на следните места:Facebook: www.facebook.com/djdelightfullInstagram: www.instagram.com/djdelightfullMixcloud: mixcloud.com/djdelightfull

Leave a Comment

Cart 0 Shopping Cart

No products

Free shipping! Shipping
0,00 лв Total

Check out

Follow us on Facebook