MyVinyl Blog
Array ( [0] => Array ( [url] => https://my-vinyl.com/en/blog [title] => All Blog News )[1] => Array ( [url] => [title] => Трима от най-изявените джаз фотографи за всички времена със свои непубликувани снимки за корици на лейбъла Jazz Images! )) 1

Recent Articles

Трима от най-изявените джаз фотографи за всички времена със свои непубликувани снимки за корици на лейбъла Jazz Images!
Jun062019

Трима от най-изявените джаз фотографи за всички времена със свои непубликувани снимки за корици на лейбъла Jazz Images!

В това ревю ще ви представим испанския лейбъл Jazz Images, позициониран в Барселона, който съчетава изкуството на най-големите джаз фотографи с най-добрите записи на най-изявените джаз майстори на всички времена! Ще се фокусираме върху техните три интересни колекции, посветени на 3-ма големи и емблематични фигури в джаз фотографията, а именно: Francis Wolff, William Claxton и Jean-Pierre Leloir.

THE FRANCIS WOLFF COLLECTION

Безспорно един от най-известните джаз фотографи на всички времена е Francis Wolff (1907-1971). Неговите умения са от съществено значение за успеха на лейбъла Blue Note Records, в който също е съдружник и продуцент. Историята му накратко е следната:
Роден като Jakob Franz Wolff в Берлин, Германия, той скоро става ревностен почитател на джаза, въпреки забраната на правителството за този тип музика след 1933 г. Тъй като е евреин, през 1939 г. напуска Берлин, където е работил като търговски фотограф и се установява в Ню Йорк. Започва да работи там с приятеля си от детството Alfred Lion, който основава Blue Note Records заедно с Max Margulis. Последният скоро се отказа от всякакво участие в компанията, а Wolff се присъединва към Lion в управлението на лейбъла. Wolff е направил хиляди снимки по време на записите и репетициите в студиото на лейбъла. Неговата изключителна лична визуална концепция ще бъде завинаги свързана с Blue Note и джаза като цяло!

В колекцията на Jazz Images с негови корици са представени едни от най-добрите джаз албуми събрани в 56 LP-та и 18 двойни CD-та. Повечето от снимките са доста редки и никога не са се появявали преди върху албум.

THE WILLIAM CLAXTON COLLECTION

Роден в Пасадена, Калифорния, емблематичният фoтограф William Claxton (1927-2008) е най-известен с десетките си великолепни портрети на джаз фигури (особено тези на Chet Baker, на който той прави първите професионални снимки). Фотосите на Claxton украсяват кориците на безброй музикални албуми и се появяват в списания като Life, Paris Match и Vogue. Claxton пише 13 книги, провежда десетки изложби на своите фотографии по целия свят и печели множество награди за фотография. Неговите мрачни черно-бели портрети на водещи джазмени като Duke Ellington, Charlie Parker, Count Basie, Art Pepper, Thelonious Monk и много други са едни от най-въздействащите в жанра. Много от тези уникални фотоси правени в САЩ през 1960 г., може да намерите събрани в книгата Jazzlife.

Негова е фразата, че фотографията е "джаз за окото"! Да заснемаш корици за албуми, казва Claxton, е "лесно и приятно преживяване"!

В колекцията на Jazz Images с негови корици са представени в 64 LP-та и CD-та, всички илюстрирани с превъзходни снимки от великия фотограф.

THE JEAN-PIERRE LELOIR COLLECTION

Френският фотограф Jean-Pierre Leloir (1931-2010) заснема едни от най-емблематичните образи на джаз живота във Франция през 50-те и 60-те години. Leloir се запалва по тази музика още в ранните си тийнейджърски години и започва да прави снимки като 20-годишен. За публикации като Jazz Magazine, L'Express и Le Nouvel Observateur, той снима много от джаз музикантите, които са посетили Париж или са направили френската столица свой дом през 50-те и 60-те години, включително Louis Armstrong, Chet Baker, Sydney Bechet, Art Blakey, Donald Byrd, John Coltrane, Miles Davis, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Charles Mingus и Lester Young.

За да отдаде почит на творчеството на Leloir, лейбълът Jazz Images е избрал най-важните класически джаз албуми, които да съвпаднат с неговия визуален гений. Резултатът е колекция, състояща се от 60 LP-та и 46 компактдиска, красиво представени и показващи работата на този велик фотограф! Всички снимки са внимателно подбрани от огромния каталог на Leloir. Много от тях никога не са били публикувани в какъвто и да е формат. Всички снимки показват удивителната способност на Leloir да обезсмърти изпълнителите и да запечата откровени моменти на различни места, на летището, в съблекалните и в коридорите на най-легендарните парижки джаз и концертни зали.

"Обичах хората, които снимах, не целях да ги притеснявам излишно, а се стремях да бъда колкото е възможно по-дискретен. Исках да забравят моето присъствие, за да мога да хвана тези малки неочаквани моменти."

Всички заглавия от лейбъла Jazz Images могат да бъдат поръчани от нашия каталог (можете да ги намерите по името на артиста/албума, защото към момента нямаме графа лейбъл)!

За ваше по-голямо улеснение, тук може да разгледате и да си харесате някои от емблематичните албуми с вече различни корици:
https://jazzimagesrecords.com/index.php/lps/

А този линк ще ви отведе в нашата графа "Джаз", където можете да видите всичко, което е налично в момента на сайта:
https://my-vinyl.com/bg/14-jazz

ВАЖНО!!!
Тъй като сме от коректните хора в този "бизнес", сме длъжни да споделим с всички вас и един не толкова приятен слух. От различни форуми и сайтове виждаме, че подобни европейски лейбъли, като Jazz Images се критикуват, заради авторските права и най-вече клеветите са насочени към саунда на грамофонните плочи (звучали като CD и били пресвани без да се използват Мастър тейповете). Не може да сме сигурни в тези твърдения, но и така да е, нека да оставим хората да се произнесат за качеството на звука след покупката на даден албум. В крайна сметка получаваме на сравнително ниска цена, албуми, които никога може би няма да можем да си позволим, поради факта, че цените на оригиналните първи издания са високо в небето! И след като сме направили сравнение, все пак с някое оригинално копие и няма толкова фрапираща разлика, нека се радваме на вибрацията наречена музика!

Leave a Comment

Cart 0 Shopping Cart

No products

Free shipping! Shipping
0,00 лв Total

Check out

Follow us on Facebook