MyVinyl Блог
Array ( [0] => Array ( [url] => https://my-vinyl.com/bg/blog [title] => Блог )[1] => Array ( [url] => [title] => Free Nationals - Първите хора на Америка )) 1

Най-нови в блога

Free Nationals - Първите хора на Америка
Apr282024

Free Nationals - Първите хора на Америка

Free Nationals, понякога наричани и The Free Nationals, дълго време бяха познати като музикантите на Anderson .Paak, но с дебютния си албум със същото име те заслужено излизат на преден план, демонстрирайки своята итерация на funk и soul. Основните виновници са José Ríos - китара, Ron "T.Nava" Avant - клавиши, synths & talkbox, Kelsey Gonzalez - бас и Callum Connor - барабани и перкусии - в този състав те са и back-вокалисти.

Гостите в дебютния им албум Free Nationals са имена като от all-star weekend'а на NBA: Mac Miller, Syd (Internet), Anderson .Paak, Kali Uchis, T.I., JID, Westside Gunn, Conway, Chronixx, Daniel Caesar, Unknown Mortal Orchestra, Kadhja Bonet, MIKNNA, Benny Sings и Joyce Wrice. Приятелството и партньорството с тях е натурална прогресия от безбройните участия на сцени заедно, а и не на последно място - валидация за качеството на музиката на бандата. След издаването на албума следват и Grammy номинация за "Best Progressive R&B Album", златни сингли и 6-цифрени продажби.

Абсолютно в духа на звука, който Free Nationals искат да постигнат, в процеса на записване на музиката са използвани различни технически похвати за по-меко и топло звучене.

"Beauty & Essex", в който участват Daniel Caesar и Unknown Mortal Orchestra, задава тон със съблазнително темпо, привличайки слушателите в свят на прани чаршафи и приглушена светлина. През целия албум, теми като секс, любов и връзки са преплетени, било то в обичайната житейска линия между партньори или в пулсиращата енергия на нощта, както се чува в парчетата като "Shibuya".

В "Gidget", в който гост е Anderson .Paak, темпото се вдига до доза заразителен funk, напомнящ за класическите групи като Parliament. Vocoder'а на T.Nava напомня за корените на групата и любовта им към g-funk'а на LА от 90те, а back-вокалите на барабаниста Callum Connor добавят дълбочина и носталгия към музиката от миналите епохи, запазвайки свеж, съвременен звук.

Изненади в LP'то не липсват, от посмъртното участие на Mac Miller заедно с Kali Uchis в "Time", до неочакваните гости от Griselda: Conway the Machine и Westside Gunn в "The Rivington". Тези моменти показват многопластовостта на Free Nationals и готовността им да прехвърлят граници, безпроблемно смесвайки жанрове и стилове.

Въпреки, че качеството на албума е неоспоримо, има усещане, че Free Nationals все още не са показали напълно своя собствен глас. С толкова много сходни "групи" на сцената е трудно да блеснеш с уникалност, но нямаме нищо против тези 4 таланта да надградят и затвърдят своята индивидуалност.

Общо казано, дебютният албум на Free Nationals предлага богата палитра от звуци и емоции, идеален за задаване на настроение, soundtrack към дълго пътуване или директно, елегантно напомняне за с намигване. Бандата е сила и го доказа, като разпродаде всички свои участия промотиращи албума, бяха подгряваща група на Red Hot Chilly Peppers из Европа и UK, а Herbie Hancock не се поколеба да ги избере за своето Hollywood Bowl участие.

Факт: Защо "първите хора на Америка" е в заглавието? Free Nationals обясняват името си с респект към първите хора на Америка, местното население на континента (преди Христофор Колумб)

Оставете коментар

Cart 0 Shopping Cart

No products

Free shipping! Shipping
0,00 лв Total

Check out

Follow us on Facebook